Η Βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως τόνισε στην ομιλία της, η  προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη μπορούν να συμβαδίσουν και να συνυπάρξουν, θέτοντας τα θεμέλια για  μια πιο ανθεκτική, αειφόρα και βιώσιμη οικονομία, επισημαίνοντας οτι «η πράσινη οικονομία  αποτελεί βασικό παράγοντα ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας της πατρίδας μας».

Η κ. Βολουδάκη αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη διαχείριση αποβλήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη βέλτιστη οργάνωση του ενεργειακού χώρου και την προώθηση της ανακύκλωσης, τονίζοντας  πως «η πρωτοβουλία αυτή κατέστη απαραίτητη, λόγω των διαρκώς μεταβαλλόμενων συνθηκών που εφιστούν την επαγρύπνησή μας και την άμεση λήψη μέτρων, διορθώνοντας αστοχίες του παρελθόντος και βελτιώνοντας την καθημερινότητα του πολίτη».

Ειδικότερα, αναφορικά με τη διαδικασία αδειοδότησης και εγκατάστασης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η βουλευτής υπογράμμισε ότι «θα μπορούσε να μελετηθεί και το ενδεχόμενο της πριμοδότησης για την άδεια προσθήκης μπαταριών και από ομαδοποιημένα μικρά φωτοβολταϊκά, ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι μικροί παραγωγοί και οι συμπράξεις αυτών».

 Η κ. Βολουδάκη, ακόμη, αναφέρθηκε εκτενώς και στην ανάγκη λήψης μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου οτι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη σταδιακή μείωση των «δωρεάν δικαιωμάτων CO2» (EUAs), από το 2026 έως το 2035, οπότε θα επέλθει ολικά η κατάργηση τους. Χαρακτηριστικά ειπε οτι «θα πρέπει να ασκηθεί πολιτική πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση του μηχανισμού στήριξης, σχετικά με την κάλυψη ενός μέρους του κόστους που θα έχουν οι βιομηχανίες από την υπογραφή μακροχρόνιων συμβάσεων με προμηθευτές ρεύματος από ΑΠΕ».

Η βουλευτής, έκλεισε την ομιλία της με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.). Αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας συνεκτικής στρατηγικής και εποπτείας αυτών, με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή απόδοσή τους και εκτέλεση των έργων τους, από ένα θεσμικό φορέα «με κανόνες που διασφαλίζουν τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία τους και  με την αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού τους, το οποίο είναι εξειδικευμένο και θα πρέπει να στηριχθεί και ποσοτικά».