Η οικονομία της Ελλάδας πάει καλά. Καταφέρνει, κόντρα στο κύμα της πανευρωπαϊκής ύφεσης να κερδίζει πόντους. Δεν το λένε μόνο οι αρμόδιοι, αλλά και παράγοντες του εξωτερικού που παραδοσιακά δεν μας χαρίζονται: η ΕΕ, η ΕΚΤ, ακόμα και ο Economist. Μας χαρακτηρίζουν το θαύμα της ΕΕ σε μια εποχή που η διεθνής οικονομία φαίνεται να συνθλίβεται στις μυλόπετρες της γεωπολιτικής αστάθειας και της αρνητικής ανάπτυξης.
Μπορούμε να επαναπαυτούμε; Σαφέστατα όχι. Η ίδια η κυβέρνηση σε κάθε τόνο και ευκαιρία επισημαίνει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πολυκέφαλο τέρας της ακρίβειας. Για αυτό λαμβάνει μέτρα πρωτοποριακά – όπως το καλάθι του νοικοκυριού, το όριο στο περιθώριο κέρδους και τώρα το καλάθι της Σαρακοστής- και δεν σταματά τους ελέγχους για τον έλεγχο της αισχροκέρδειας.
Το κλειδί της ανάπτυξης για την κυβέρνηση δεν κρύβεται στους δείκτες και στα νούμερα αλλά στο κοινωνικό αποτύπωμα. Για αυτό ακριβώς το λόγο η κυβέρνηση απαντά με αυξήσεις μισθών και έχει καταθέσει το στόχο να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 το 2027. Το πραγματικό εισόδημα των πολιτών ανεβαίνει. Οι μισθοί ανεβαίνουν στο ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, το ίδιο και οι συντάξεις. Πάντα μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα. Υπάρχει δρόμος ακόμα. Αλλά, η προσπάθεια βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
Στο ίδιο πλαίσιο, με συνεχείς ελέγχους και παρεμβάσεις στην αγορά οι τιμές πέφτουν σε βασικά αγαθά όπως το βρεφικό γάλα, και τα απορρυπαντικά. Χαρακτηριστικό της προσπάθειας που γίνεται σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ Σκρέκα, “είναι το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 παρουσιάζονται κατά 80% μειωμένες συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2023 ενώ οι τιμές έχουν πέσει σε περισσότερα από 4000 προϊόντα”.
Συγχρόνως, από τους συνεχείς ελέγχους επιβάλλονται πρόστιμα, τα οποία εισπράττονται. Η επιβολή και η είσπραξη των προστίμων αποτελεί μια εμφανή πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης ειδικότερα για τους ποιο αδύναμους που βιώνουν με πολλαπλασιαστικό τρόπος τις συνέπειες τις ακρίβειας.
Η ανάπτυξη περνάει μέσα από την κοινωνία
Το κλειδί της ελληνικής οικονομικής επιτυχίας βρίσκεται στον συνδυασμό της δημοσιονομικής σοβαρότητας με μια φιλική προς την επιχειρηματικότητα πολιτική, δήλωσε σε εκτενή συνέντευξη του στο γαλλικό περιοδικό L’Express ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Τα δεδομένα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν αμφισβητούνται:
- Το 2024, καταγράψαμε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ τρεις φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
- Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022 και πλέον μεγάλες διεθνείς εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα, όπως η Microsoft, η Google, η Amazon, η Pfizer, η J.P. Morgan, η Cisco κ.ά.
- Το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε από 38% σε 50% του ΑΕΠ μέσα σε τέσσερα χρόνια
- το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σημαντικά,
- οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και
- το τραπεζικό σύστημα έχει εξυγιανθεί και οι καταθέσεις αυξήθηκαν από 150 σε 200 δισ. μεταξύ 2019 και 2023
Για την κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή είναι στόχοι συμπληρωματικοί. Όσο πιο δυνατή και ανταγωνιστική είναι μία οικονομία τόσο περισσότερους πόρους διαθέτει για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Είναι ενδεικτικό ότι δια στόματος του ιδίου του Πρωθυπουργού, “αντιπολίτευση είναι τα προβλήματα των πολιτών”. Για αυτό καθημερινά καλούμαστε να βρίσκουμε λύσεις, να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα και να μην επαναπαυόμαστε.
Επενδύοντας στις πολιτικές που στοχεύουν στην αναβάθμιση της δυναμικής, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων κάθε πολίτη χωριστά ώστε ο καθένας να αξιοποιεί το πλήρες δυναμικό του όπως συζητήθηκε και στο πρόσφατο διευρυμένο Ecofin στις Βρυξέλλες.
Εν ολίγοις, οικονομία χωρίς πολίτες με αγοραστική δύναμη δεν υπάρχει. Για αυτό ακριβώς το λόγο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εξαπατά τους πολίτες με μεγάλα λόγια και ανεφάρμοστες πολιτικές που είτε απλά μένουν υποσχέσεις ή καταστρέφουν την δυναμική της οικονομίας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο κεντρικός σχεδιασμός αντιμετωπίζει την ελληνική οικονομία ως την πρώτιστη διαδικασία για την παραγωγή κοινωνικού μερίσματος.
Αυτό το μέρισμα ενισχύεται από τις επενδύσεις και τις ισχυρές επιδόσεις της ίδιας της οικονομίας ώστε να συνεχίζει ο κύκλος που θέλει η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας να στηρίζει τους πολίτες και να αμβλύνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στις διαφορετικές εισοδηματικές κατηγορίες των πολιτών. Για αυτό ακριβώς το στοίχημα της κοινωνίας περνάει μέσα από την κοινωνική ευημερία, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και το κοινωνικό πλεόνασμα ως δύναμη αλλαγών προς το καλύτερο.
Η μάχη είναι συνεχής, αδιάκοπη και μας αφορά όλους. Κοιτάμε στην κοινωνία στα μάτια και προχωράμε, όλοι μαζί.